maandag 24 augustus 2009

Broodpudding op grootmoeders wijze: speelstraatversie

Laat van bij het begin van je bakintenties 1 grote koffiekop rozijnen weken in melk. Verzamel bij de buren 300g oud (liefst nogal wit) brood
Bezondig je aan kinderarbeid en laat ze het brood verkruimelen (misschien verzamel je dan best iets meer dan 300g?). Voeg hieraan toe: een halve liter melk, 5 eieren, 1 kopje suiker (eventueel gemengd met een koffielepel kaneel, of 1 soeplepel granenkoffie of iets anders waar je op dat moment zin in hebt), 2 soeplepels vanillebloem. Meng alles grondig door elkaar, voeg er de rozijnen + melk aan toe en laat het geheel een tijdje 'trekken'. Wanneer het brood al erg droog was, kan het zijn dat je een beetje melk moet toevoegen: het deeg moet er lekker smeuiig uitzien. Als jij (of je buren) hem in huis hebt: schil een appel en snij hem in kleine blokjes die je toevoegt aan het mengsel. Beboter een vuurvaste schotel en bepoeder die met een beetje bloem. Giet het deeg in de schotel en zet drie kwartier in de oven bij 200°C (mensen met een warmeluchtoven kiezen beter een lagere temperatuur). Controleer of de broodpudding klaar is. Eventueel nog vijf minuten 'stroomloos' in de oven laten staan.
Nodig de buren die brood aanleverden en kinderen die eraan meewerkten uit voor een hapje.

4 opmerkingen:

marvin en ike 19 zei

Dat klinkt al vast goed Beatrijs. Maar wat is vanillebloem? Daar heb ik nooit van gehoord.

Beatrijs (11) zei

Klinkt puddingpoeder meer bekend? Dat is hetzelfde. Dat zijn zo van die zakjes die je gebruikt om pudding te maken.

Sorachu zei

Aha! Maar nog nooit gebruikt, zal eens zien in de winkel. (ik antwoord maar even op Rachelle's naam--die staat aan)

Beatrijs (11) zei

Haal het alvast in huis; het zit in bijna al mijn taarten :-)